Dinsdag 9 juli

Dinsdag 9 juli

Maandagavond wensten we u welterusten en dachten op tijd in bed te stappen. Niets was echter minder waar. Nadat Arie en Pieter hun tanden hadden gepoetst en terug naar de tent liepen, stapte Pieter uit zijn schoenen en zag opeens een slang bij het licht van Arie zijn zaklantaarn. Hij riep nog een keer slang en toen zag Arie hem(of haar) ook.

We zagen een opgerolde bruin gele slang met vlekken. Later hoorde we dat het een pofadder was, die zegt namelijk plof voor hij bijt. De nachtwaker en Neels (die in de tent naast ons sliep) waren er direct. Er werd direct groot alarm geslagen: SNAKE, snake, snake….ondertussen werd Pieter -die op zijn sokken op 30 cm afstand had gestaan- naar achteren gedirigeerd. De slang bleef ons aankijken maar deed niets.

Toen arriveerden Bart, Albert en de nachtwaker met stokken en een schep. Toen was zijn lot snel beslecht, Albert gaf hem een klap en daarna sloeg Bart hem met een aantal gerichte klappen dood. Daarna werd de slang afgevoerd( zie foto). Hij ca. 1 meter 20 lang en behoorlijk giftig.
We zijn erg dankbaar dat Pieter of Arie er in het donker niet op waren gaan staan, dan had hij zeker gebeten. Het ziekenhuis is op 2 uur rijden…..we zijn erg dankbaar voor Gods bescherming. Met de krokodil erbij hebben we onze portie dierenavontuur wel gehad. Daarna gingen we slapen, maar met alle schrik in benen duurde het wel een tijd voor we sliepen.

Na een korte en enerverende nacht stapten we om 4.00 uur in de nacht in het busje en de auto van Albert. Op weg naar onze overnachtingsplek dicht bij Lilonghe, waar het vliegveld is. Het was een lange reis, we zijn ruim 12.00 uur onderweg geweest. We hebben 2 stops gemaakt op mooie plekken, dat was een welkome afwisseling in een hobbelige, stoffige en warme reis. Het was interessant te zien hoe het landschap wisselt van prachtige heuvels met mooie natuur tot de droge vlaktes in het zuiden van Malawi.

We zagen een arm land, waar hard wordt gewerkt. Vrijwel alleen kleine boerderijtjes, waar bananen, cassave en kippen of geiten worden gehouden. Vooral de vissersdorpen lijken erg arm. Er is alleen laagbouw. Ook veel kerken en in het zuiden ook moskeeën. Wat opvalt is dat ze bijna allemaal klein zijn, geschikt voor ca.100 personen en minder. De wegen zijn gemiddeld erg slecht. Twee balans wegen, waarvan de randen zeker 50 cm zijn weggereden en er effectief maar anderhalve rijstrook overblijfselen. Erg gevaarlijk als je elkaar passeert, dan moet je deels de berm in en dat gaat op hoge snelheid. Het onderhoudsbeleid voor de wegen in Fryslân zouden een zegen zijn voor Malawi. Wat daarnaast opvalt is dat er vele bomen sneuvelen voor hout om op te koken. Gezien wat er nog resteerde aan bomen, gaat dat een geweldig probleem worden voor zowel de inwoners als de verdwijnende natuur. Er wordt overigens door de inwoners veel en hard zelf gebouwd, mooi om te zien.

Om 16.00 uur kwamen we aan in ons resort, weer aan lake Malawi. Redelijk verreisd. Na een koude douche ( geen warm water), waren we weer opgefrist en genoten ban de koele wind en het mooie uitzicht.

Begin van de avond hebben we samen gegeten en daarna weer op tijd naar bed, morgen weer vroeg naar het vliegveld.

Welterusten.

2 reacties op “Dinsdag 9 juli

 • 10 juli 2019 at 10:03
  Permalink

  Lieve allemaal
  Zo bijzonder om zo jullie belevenissen te lezen, en je schrijft het ook zo beeldend! Wat een Zegen dat de slang werd ontdekt en niets heeft kunnen doen. Kan me inderdaad voorstellen dat in slaap vallen dan niet zo mee valt :). Prachtige foto’s ook. Hele goede reis verder op weg naar Klaas, Marthe en Lucas en een Gezegende tijd ook daar gewenst!

  Reageer
 • 10 juli 2019 at 09:24
  Permalink

  Goedenmorgen mensen,

  Handelingen 28:5 (groot nieuws bijbel)

  Groet en goed verblijf bij Bart en Marthe en hun zoon.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *