Veilig thuis!

Veilig thuis!

We zijn inmiddels allemaal weer veilig thuis. Rond 14.30 uur in Assen en daarna met familie of vrienden met de auto naar huis. We mogen dankbaar zijn voor een veilige thuisreis. De laatste foto van deze reis in het afscheid van elkaar op Assen station.

Wij willen als afsluiting van onze reis en deze blog nog terugkijken op de afgelopen 3 weken. Allereerst dank aan onze trouwe lezers, mede door uw reacties en medeleven was het een vreugde om de blogs dagelijks te schrijven.

Peter dank voor het dagelijks op de site zetten.
Met grote dankbaarheid kijken we terug. We hadden verwachtingen toen we op pad gingen. Het was best spannend en hoe zou het gaan met zo’n diverse groep?
Malawi was erg bijzonder. Erg aardige en diepgelovige mensen. Ook veel armoede. We zijn zeer warm welkom geheten en steeds gesteund door de FCE staf in Malawi. Wat voelden we er ons thuis en wat was ook de locatie aan ‘lake Malawi’ schitterend. Bijzonder waren ook de bijbelstudies en het gezamenlijke gebed. Het heeft ons geloof opgebouwd. Ook de ontmoetingen in de lokale gemeenschap staan in ons hart gegrift. Ook onze dierenavonturen gaan we niet snel vergeten.

Daarna naar Zuid Afrika, mooi om eindelijk bij Bart, Marthe en Lukas  op bezoek te gaan en een beeld te krijgen bij het zendingswerk dat ze mogen doen. Wat was het koud in Wolseley -juist ook binnen- en wat hebben we een respect gekregen voor het team daar. Wat bijzonder om de mensen in de townships te ontmoeten en wat verdrietig om de soms onmenselijke omstandigheden te zien. Wat was er ook een openheid om elkaar te ontmoeten en voor de mensen en hun noden te bidden. Daarna naar Kaapstad, wat meer ontspanning en wat hebben we veel van dit prachtige land mogen zien. Wat is er ook een bijna onoverbrugbare kloof tussen arm en rijk en tussen ‘zwart’, kleurling en blank. We mogen bidden voor een echte verandering.

Wat zijn we gezegend door de bijzonder warme FCE zendelingen en door Bart, Marthe en natuurlijk kleine Lukas.
Het heeft ons persoonlijk geloof verrijkt, we hebben God op een bijzondere manier zien werken en we hebben Hem beter leren kennen.
We hebben ook ervaren dat we soms veel te weinig op God vertrouwen en ons geloof veel meer diepgang mag hebben. We hebben een grote God en een geweldige boodschap en zegen voor deze wereld. Laten we dat dan ook durven delen.

Dankbaar zijn we ook voor de 1240 euro die we -dankzij uw steun- hebben mogen doorgeven om zaden te kopen voor de kleine boeren in het overstroomde gebied. Het geld is inmiddels overgemaakt en we zullen nog verslag doen over de besteding van het geld.

Ook gaan we nog een avond organiseren om onze reiservaringen te delen, iedereen van harte welkom.
Nogmaals dank voor uw medeleven en gebed.

Klaas, Jetty, Janny, Peter, Ineke, Pieter, Tabitha, Maria en Arie.

Zondag 21 juli

Zondag 21 juli

Gisterenavond zijn we rond een uur of 8 naar het vliegveld van Kaapstad gegaan (net verkozen tot beste vliegveld van Afrika). Daarvoor namen we afscheid van het FCE team. Wat is er hier goed voor ons gezorgd. Pieter heeft 5 sterren gegeven op Google….

Bart en Marthe brengen ons weg, wat hebben ook zij ons fantastisch begeleid. Helaas moesten we wel al afscheid nemen van Lukas, hij heeft onze harten gestolen. Na een soepele reis naar de luchthaven, checken we onze koffers in en nemen we ook afscheid van Bart en Marthe. Dat doen we door voor elkaar te bidden en een laatste knuffel te geven. We verlaten Afrika. Rond 23.00 uur vertrekt ons vliegtuig Boeing 777-200 met 320 mensen aan boord. Voor een vlucht van bijna 12 uur.

Keurig op schema arriveren we na er voorspoedige reis op Schiphol. Alle koffers waren er, die van Pieter zelf als eerste. Om het risico te beperken hadden we er vooral vuile was ingedaan…..

Nu met de trein naar Assen. Een kleine hindernis bij Kampen (trein rijdt niet), maar we komen vast wel thuis.

Zaterdag 20 juli

Zaterdag 20 juli

We staan op in de wetenschap dat we vandaag terug naar Nederland vliegen. Apart gevoel na 3 weken Afrika. Het is prachtig weer en we genieten nog even van de zon.

We pakken onze koffers in en wegen ze na. We blijven allemaal onder de 23 kg. Al zitten enkele er dicht tegen aan. Daarna gaan we nog naar het nabij gelegen winkelcentrum, wat laatste koopjes inslaan. Het meeste wordt gekocht bij een fantastische christelijke boekhandel. Nog nooit hebben er zoveel bijbels en gospel cd’s gezien. De prijzen zijn ook veel lager dan in Nederland. Pieter koopt in de uitverkoop een gigantische King James vertaling bijbel (Engelse Statenvertaling) met goud op snee. Deze weegt 3,5 kg en past alleen na veel passen en meten in een koffer. Ineke koopt een nieuwe rolkoffer en moet ook haar best doen om het er in te krijgen.

In de middag gaan we naar het landgoed Vergelegen. Door de Nederlandse gouverneur v.d. Stel op gezet in 1700. Een prachtig landgoed met 300 jaar oude bomen en een uitstekende wijngaard. Je kunt er ook wijn kopen en proeven. V.d. Stel werd in 1706 wegens corruptie gearresteerd en het landgoed werd in 4 delen verkocht. Hij had het opgebouwd met geld van de VOC en heel veel slaven …. niets nieuws onder de zon.

Na nog echt genoten te hebben van de prachtige natuur en omgeving terug naar het guesthouse. Maria schrijft namens de groep in het gastenboek. Nog eten. Pizza en afscheid nemen, dan naar het vliegveld. We vliegen om 23.05 uur en hopen op zondagmorgen om 11.00 uur weer op Schiphol te zijn. We nemen van Bart, Marthe en Lucas afscheid op het vliegveld.

We houden u op de hoogte……?

Afscheid FCE team

Vrijdag 19 juli

Vrijdag 19 juli

Alweer onze laatste dag in Zuid Afrika, dat geeft een dubbel gevoel. Jammer dat we hier weg moeten gaan, maar ook fijn om weer naar huis te komen. Zover is het nog niet.

We staan op met veel regen en wind. Na het ontbijt vertrekken we naar ‘kaap de goede hoop’ ooit door bijna wanhopige Nederlandse VOC schippers zo genoemd. Dit ligt in een fantastisch natuurgebied. Ruig, open, geen bomen en overal strand, zee en bergen. We genieten er van het uitzicht, de geweldige wolken en soms stralende zon. We beklimmen ‘kaap de goede hoop’ het meest zuid westelijke puntje van Afrika.

We zien er veel dieren van dichtbij: apen(baboons), struisvogels, antilopen en vogels. De apen zijn hier hondsbrutaal, ze pakken een tas af van een mevrouw, klimmen op een rots en eten de eetbare zaken (donuts) met smaak op. De reden is dat veel toeristen de apen voeren. Ook beklimmen we (na een lange afdaling) een romantische wit zandstrand waar dames ten huwelijk gevraagd willen worden….

Nadat we het hoogste punt -de vuurtoren- hebben beklommen gaan we onder de indruk van alles wat we hebben gezien weer verder.

We rijden dan naar Houtbaai, de plek waar de Nederlanders lang geleden het hout insloegen. Wederom een prachtige rit, met een mooie kustweg. We zien van nabij de roodvlerk spreeuw met jong. In Houtbaai worden we nog verrast door getrainde zeehonden. Al wilde zeehond Bob niet erg luisteren, wederom ging Arie er op af en kreeg de zeehond een knuffel. Erg leuk.
Daarna gingen we eten in een strandtent van een Nederlander. Op het menu Nederlandse biefstuk en appeltaart. Het was er erg koud, kijk maar naar de foto.

Daarna verkleumd weet naar huis. Wederom een prachtige dag en wat is dit toch een mooi land. Dank ook aan Bart en Marthe die ons begeleiden. Top. Nu snel inpakken en naar bed, want morgen vangen we de thuisreis weer aan.

Welterusten.

Donderdag 18 juli

Donderdag 18 juli

Onze tweede dag in Kaapstad begint met regen en storm. Ondanks dat hadden we prima geslapen en was ook Pieter aan de beterende hand. Het is vandaag Mandela-dag. Het is ieders opdracht vandaag 67 minuten goede dingen te doen voor je naaste. Zet hem op ?!

Na een lekker ontbijt, met een knapperend haardvuur, gaan we op weg naar Hermanus. Een baai zuid oostelijk van Kaapstad, bekend voor de walvistrek. Zodra we over de bergruggen zijn knapt het weer op. Van de regenbuien naar scherp zonlicht, voort vliegende wolken en een harde warme wind. We zien nog een prachtige regenboog, een knipoog van boven?
In Hermanus zien we prachtige panorama’s en grote golven. Uiteindelijk zien we 1 keer de rugvin van een walvis…..gelukkig zien we wel Kaapse klipdassen (soort grote marmotten). Geniet u van de mooie foto’s en vergezichten. De familie Piet bleek al over een eigen klif te beschikken…..het kan verkeren.

Na de walvissen zoektocht eten we wat in een klein Iers restaurantje, lekker ‘usual suspect’ namelijk fish en chips.

Iers eten…

Zoek de pinguïns

Daarna via de mooie Kaapse kustweg terug. Hier worden veel promotiefilms voor nieuwe auto’s gemaakt. Wederom een uitstekende weg (doet niet onder voor Fryslân) en een prachtig uitzicht op de bergen en de zee. Onderweg kijken we ook nog even naar de pinguïns, uiteindelijk zien we er 4. Het pad naar de kolonie is afgesloten.

Nog een ijsje en op weg naar het guesthouse. We nemen een ijsje mee voor Jetty die achter is gebleven om quality tijd door te brengen met haar kleinzoon Lukas.

Opvallend is het grote contrast tussen de prachtige huizen en de grote arme townships. Wat geeft dit een spanning in dit mooie land. We hebben nog wat tijd vrij en dan het avondeten echt Afrikaans; bobotie(rijst en een gehakt/ei saus). Daarna doen we spelletjes, beverbende en Qwixx. Bij enkele komen ongedachte kanten van de persoonlijkheid boven……?. De openhaard brandt lekker en opgewarmd gaan we weer naar bed.

Weltrusten en tot morgen.

Woensdag 17 juli

Woensdag 17 juli

Vanochtend worden we wakker in het FCE gasthuis in Kaapstad. Heerlijk geslapen in een veel warmer huis. Alleen Pieter is nog steeds wat ziek; darmklachten.

Na een lekker ontbijt op weg naar Kaapstad. De laatste dagen van onze reis zijn wat meer gericht op het bekijken van de omgeving. We gaan in 2 groepen. 1 groep naar het kasteel en 3 musea. De andere groep gaat naar het uitzichtpunt (signal Hill), het strand en de winkeltjes. Het is zeer bewolkt en mistig, dus de bekende zaken zoals de Tafelberg en Robbeneiland (waar Nelson Mandela ruim 25 jaar gevangen heeft gezeten) zijn slecht te zien.

We hebben nog de compagnietuin bezocht, opgezet door VOC voor de bevoorrading van de Nederlandse schepen en de nationale bibliotheek (vergane glorie).

Tenslotte samen gegeten in een Afrikaans restaurant, alwaar we werden verrast door een Afrikaans mannenkoor (voor de belangstellende Peter heeft de cd gekocht). Daarna weer naar huis, het was een mooie dag.

We gaan nu lekker naar bed, welterusten.

Achtereenvolgens: 1. Robbeneiland in de verte, 2. Zuid-Afrikaanse nobelprijs winnaars, 3. Tafelberg in de wolken, 4. Provinciehuis van Kaapstad, 5. Veel dieren in de tuinen.