Zondag 14 juli

Zondag 14 juli

Lekker wat langer geslapen en pas om 8.30 uur ontbijt. Daarna naar de NG kerk (Nederduits gereformeerde kerk) voort gekomen uit de Nederlands hervormde kerk. Dat was een feest van herkenning. De liturgie komt overeen met die in de protestante kerk in Nederland. Wel zijn er flinke verschillen. De kerk zit half vol, maar de jongeren lijken in de meerderheid (in Nederland vooral veel ouderen). Het grote orgel wordt alleen na de dienst gebruikt (de organist gaat dan ook helemaal los!). Tijdens de dienst wordt alleen de piano gebruikt. Voor de dienst worden vooral opwekking liederen gezongen. In de dienst wat traditioneler. De dominee is informeel en geeft ook de kans om je eigen getuigenis te geven.
Hij preekt over Amos en het paslood. Wat is recht om te doen.

Hij vroeg of wij bereid waren onze opvattingen naast Gods norm te houden en te luisteren naar profeten. Doen wij wel ‘recht’?! Hij haalde ook Beyers Naude en bisschop Tutu aan waar destijds ook niet naar geluisterd is.

Na de dienst kunnen we koffie drinken, net Nederland en hebben we leuke gesprekken met de lokale kerkgangers. Wat wel opvalt is dat de kerk overwegend wordt bezocht door blanken. De scheiding tussen blank, kleurling en zwart is nog steeds dominant.

Na de kerk eten we ‘potjiekos kuier’, in een grote zwarte pot boven het kampvuur schaapsvlees, aardappel, wortel, ui en mais klaarstomen. Super lekker. Hier koken de mannen buiten (braaien) en de vrouwen binnen. Elke man heeft zijn eigen recepten, over gegeven van vader op zoon. Ook spelen we ‘Viking’ (in Nederlands Kubb). De dames wonnen na een hevige en spannende strijd.

Pieter is niet bij de maaltijd hij is gevloerd door een griepje. Na de maaltijd gaan we naar Tubach. Een stadje dat nog deels in de staat is van 200 jaar geleden. De ‘dutch style’, mooi om te zien hoe onze voorvaderen hier gebouwd hebben. Na een mooie wandeling in de bijna warme middagzon, rijden we terug naar FCE. Tijd voor het avondeten. Daarna de bidstond waarin we bidden voor FCE, de lokale samenleving en haar noden. Dan koffie en vooral veel rooibos thee. Dan zit alweer een mooie zondag erop. Het is koud geworden, tijd om ons weer in onze warme bedden te nestelen. Morgen onze laatste dag alhier, dan verplaatsen we ons naar Kaapstad. We zijn benieuwd.

Welterusten en tot morgen.

Het bericht van zaterdag is per abuis niet volledig gepost. De aanvulling staat inmiddels op de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *