De Bining kleurt groen

De Bining kleurt groen op vrijdag 10 december
Bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland bivakkeren vluchtelingen in niemandsland. Als ze proberen Polen binnen te komen om asiel te vragen, worden ze door de autoriteiten tegengehouden, opgejaagd of met harde hand teruggeduwd uit het grondgebied van de Europese Unie.

Bewoners langs de Poolse grens hangen een groen lichtje aan hun huis of voor het raam, uit protest, en als teken dat migranten en vluchtelingen in nood daar terecht kunnen. Ook op andere plekken langs de grenzen van de EU worden mensen op de vlucht steeds vaker tegengehouden, in gammele bootjes terug de zee opgestuurd etc. Daardoor wordt de vluchtelingen de mogelijkheid ontnomen gebruik te maken van hun recht om asiel aan te vragen in Europa.

De Vereniging van Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN) is van oordeel dat EU-lidstaten op deze wijze mensenrechten schenden. Daarom roept de VAJN instanties en inwoners van Nederland op om op vrijdag 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, hun woning of gebouw groen te laten kleuren of een groen licht voor het raam te zetten.

Een groeiend aantal maatschappelijke en kerkelijke organisaties, politieke partijen enz. steunt deze actie, waaronder ook de Raad van Kerken in Nederland.
De Raad maakt zich grote zorgen over de vluchtelingen die in niemandsland tussen Wit-Rusland en Polen moeten bivakkeren en spreekt zijn groot respect uit voor de vrijwilligers en lokale kerkgemeenschappen die zich aan beide zijden van de grens over hen ontfermen.

Als lokale kerkgemeenschap willen we onze steun betuigen door mee te doen aan de Actie Groen Licht. Hierom kleurt de kerk groen op vrijdagavond.

Meer informatie is te vinden op:
Informatie actie groen licht