Barthe’s mission in de ‘Haulerwijk’

In de november-editie van het maandblad ‘Haulerwijk’ was een uitgebreid interview te lezen van Bart en Marthe van Dijk. Zo schreven zijn:
“Het is al bijna een jaar geleden dat we naar Zuid-Afrika vertrokken! Het was een groot avontuur om alles in Nederland achter te laten, en een best wel onbekende toekomst tegemoet te gaan. Bart woonde toen al 4 jaar in Zuid-Afrika, maar samen is toch anders.
We wisten nog niet waar we zouden gaan wonen en hoe ons werk er precies uit zou komen te zien. Gelukkig vonden we al vrij snel een plek om te wonen, en daar wonen we nog steeds. In de stad Phuthaditjhaba, op de plek waar we elkaar in 2013 voor het eerst ontmoet hebben.Het leven in Phuthaditjhaba verschilt veel van het leven in Haulerwijk. Alles gaat op een wat lager tempo en vele malen minder efficiënt dan wij gewend zijn. In plaats van een afstandelijke ‘hallo’ op straat, wordt deze hier altijd gevolgd door de vraag ‘hoe gaat het met je?’ Het antwoord: ‘het gaat goed, alleen erg druk’ heb ik hier nog nooit gehoord. Mensen lijken veel meer tijd voor elkaar te nemen. En niemand lijkt te verwachten dat je met van alles druk in de weer moet zijn om een zinvol leven te leiden.”

We hebben in de afgelopen maanden veel verschillende dingen mogen doen, niet wijzelf, maar in samenwerking met de gemeenschap. Want dat is nog steeds ons doel, ontwikkeling kan alleen plaatsvinden als mensen er zelf voor willen werken. Dat maakt onze positie soms moeilijk, we denken te kunnen zien wat mensen hier nodig hebben, maar kunnen pas aan de slag gaan met trainen, motiveren en samenwerken als mensen bereid zijn zelf initiatief te nemen. Om dit proces in gang te zetten is het het allerbelangrijkste om relaties te bouwen, ons leven met hen te delen, en gaandeweg samen tot oplossingen te komen die gemeenschap kunnen ontwikkelen naar betere leefomstandigheden. En inderdaad, dit vraagt veel geduld van ons!

Het volledige verslag kunt u lezen in de digitale versie van de ‘Haulerwijk’.